A Föld napja – Természettudományos Látványszínház

„Világszerte tudósok, pedagógusok, oktatási szakemberek dolgoznak a természettudományok megújításán, az olykor száraz ismeretek “emészthetővé” tételén. A fiatalok érdeklődésének felkeltése az egyik legnagyobb kihívás a mai “virtualizálódó” korunkban. Ezt a nemes célt szolgálja a Kreatív Fizika Látványszínház, a tudomány, a zene, a kísérletek és az interaktivitás színpadi összhangja.”

Így mutatkozik be a 2017-ben alakult és azóta is a Szegedi Szent- Györgyi Albert Agórában működő látványszínház, amely 2022.06.14-én iskolánkban tartott látványos, érdekes és interaktív bemutatót, amely a Gasztrofizikától az asztrofizikáig címet viselte.

Az első kísérlet kapcsolódott a konyhához, az anyag kioldódását szemléltető kísérletet egy lelkes tanítóbácsi segítségével mutatta be Szánthó Zoltán fizika-technika szakos tanár (mint “Physics Varázsló”). A kísérlet zenei aláfestését Kiss Tamás kémia szakos tanár (mint sokoldalú technikus és zenei háttérember) szolgáltatta.

Ezután a füstágyúval volt célba lövés, a varázsló bátor gyerekek fejéről „lőtte le” a műanyagpoharat, majd előkerült a lézer, amivel lufikat durrantott szét a tanár úr. Megszólalt a kézi vezérlésű hanggenerátor is, melyet zenét tanuló gyerekek, és az ének szakos kolléganő is megszólaltatott.

Ezután a folyékony nitrogéné volt a főszerep: összenyomott a varázsló a nitrogén segítségével egy gumilabdát, ami felfújta utána saját magát, fagyasztott mályvacukorral „füstöltek” a gyerek, majd egy vállról indítható „rakétát” készített a tanárúr, melyből egy bátor nyolcadikos fiú kis műanyag palackot lőtt ki.

A látványos, érdekes előadást kicsik és nagyok is élvezettel figyelték, és ha lehetőség adódott rá, örömmel vettek részt a kísérletekben.

You may also like...